KORONAVÍRUS (és Influenza-járvány) HÁZIORVOSI TANÁCSOK

 1. HIGIÉNIA: Gyakori, alapos kézmosás javasolt szappannal - vagy ennek hiányában alkoholos kézfertőtlenítő használata! Arcunkat is öblítsük le néha, zsúfolt hely után nem árt az otthoni ruhacsere! Tüsszentéskor, köhögéskor használjunk zsebkendőt, esetleg könyökhajlatunkat!
2. VÉDELEM: Maszkot (ún. sebészi maszk) annak javasolt viselni, aki maga beteg és mégis kénytelen közösségbe menni (pl. orvoshoz), de nem akar másokat megfertőzni
3. UTAZÁS : MEGFONTOLTAN: Ha tehetik, ne utazzanak külföldre, főként Koronavírussal fertőzött területekre! 
4. TÁRSASÁGI ÉLET: Kerüljék el a zsúfolt helyeket, nagyobb közösségeket (koncert, meccs, bevásárlóközpont, nagyobb rendezvények, tömegközlekedés stb.)!
5. KÖSZÖNTÉS: CSAK SZÓBAN: Kerüljék a szükségesnél szorosabb testi kontaktust ismerőseikkel (kézfogás, ölelés, puszi)!
6. HÁZIORVOSI RENDELÉS: Csak akkor menjen háziorvosi rendelőbe, váróterembe, ha feltétlenül szükséges: beteg és halaszthatatlan orvosi vizsgálatra van szüksége! Ne menjenek háziorvoshoz: gyógyszert íratni( kérjenek e receptet), beutalót kérni, leletet megbeszélni, vérnyomásnaplót bemutatni, lelki támogatást kérni, stb.! Ezeket tegyük meg telefonon, e-mailben, vagy a járványos időszak végeztével! Így megvédhetik magukat és családtagjaikat a fertőzésektől!
7. VESZÉLYEZTETETTEK: Különösen óvjuk az időseket, a dohányosokat, a krónikus betegeket! (Szerencsére a gyermekek, fiatalok, várandósok az eddigi tapasztalatok szerint enyhe tünetekkel átvészelik a betegséget.)
8. ELKAPTAM A KORONAVÍRUST?!Koronavírus fertőzés gyanúja (fertőzött területre utazást, fertőzött beteggel történő találkozást követően 14 napon belül kialakuló magas láz, majd száraz köhögés) esetén TELEFONON hívja fel háziorvosát ( dr. Lengyel Dezső: 283-130, dr. Szilágyi Katalin és dr. Lengyel Andrea: 283-101 )

vagy az alábbi telefonszámok valamelyikét: 06-80-277-455 vagy 06-80-277-456!

Maradjon otthonában, ne menjen közösségbe, orvosi rendelőbe vagy váróterembe sem!
2020. március 07.