tűzgyújtási tilalom

Hét megyében tűzgyújtási tilalom van érvényben.
Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Heves, Nógrád, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területein tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek kétszáz méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.
 
 

A csapadékszegény időjárás miatt a szabadtéri tüzek száma ugrásszerűen megemelkedett az elmúlt napokban. A tűzoltókat idén már háromezer szabadtéri tűzesethez riasztották. Ezeknek a tüzeknek a 99 százaléka emberi gondatlanságra vezethető vissza.
Megkezdődtek a kerti munkák és sokan leégetik a tarlót, meggyújtják a száraz növényeket. A szabadtéri tüzek 45 százaléka kerti zöldhulladék égetése miatt alakult ki. Kerti zöldhulladékot csak ott szabad égetni, ahol ezt az önkormányzat kifejezetten erről szóló rendeletben engedélyezi. Ilyen esetben is csak a rendeletben meghatározott időben szabad égetni. 
 
Szatymaz község belterületén lakosság egészségének és a környezet tisztaságának védelme érdekében a nem komposztálható, illetve a komposztálásra alkalmatlan avar és kerti hulladék égetése minden év március 15. napjától május 15. napjáig, valamint október 1. napjától november 15. napjáig végezhető. A határidők kezdő- és utolsó napján az égetés engedélyezett.
A napi égetést 8-18 óra közötti időszakban lehet végezni. Ünnepnapokon az égetés tilos.

 
 
Ha a rendelet engedi az égetést, az alábbiakra kell figyelni:
•          A tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül,
•          Legyen a közelben megfelelő mennyiségű oltóanyag,
•          Legyen kéznél a tűz megfékezéséhez szükséges szerszám,
•          Ha feltámad a szél, oltsuk el a tüzet,
•          Az autóból, vonatról ne dobjunk ki égő cigarettacsikket, mert az út menti száraz növényzet pillanatok alatt meggyulladhat.
•          Erdőben, füves területen álló autó motorját ne járassuk, mert a kipufogó hőjétől is meggyulladhat az aljnövényzet.
•          Üveghulladékot se hagyjunk az erdőben, réten, mert egyrészt szennyezi a környezetet, másrészt az üveg a nap sugarait összegyűjtve nagyítóként képes meggyújtani a növényzetet.
•          Baj esetén hívjuk a 112-es segélyhívó számot és kérjük a tűzoltók segítségét.
 
A tarlók, nádasok leégetése milliós nagyságrendű pénzbüntetést vonhat maga után.
Az, aki a szabályokat nem tartja be, az okozott kár megtérítésén felül tűzvédelmi bírsággal is sújtható. 
 
Ha egy szabálytalan égetés miatt keletkezett tüzet a tűzoltóknak kell eloltaniuk, a bírság mértéke 10 ezer forinttól egészen 3 millió forintig terjedhet!
 
Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról az www.erdotuz.hu  vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térképen tájékozódhatnak.
  Vissza


2020. április 03.