Sándorfalva, Szatymaz, Dóc - egészségügyi együttműködés

„Az alapellátás és népegészségügy rendszerének átfogó fejlesztése – alapellátás fejlesztése” című projekthez támogatást nyert EFOP-1.8.2-17-2017-00046 kódszámú pályázatával Sándorfalva–Szatymaz–Dóc Települések Egészségügyi Alapellátásának Közös Fejlesztésért Önkormányzati Társulása.A projekt célja, hogy javuljon a lakosság egészségi állapota, növekedjen a születéskor várható élettartam és az egészségben eltöltött életévek száma. Célja, hogy csökkenjen a krónikus, nem-fertőző betegségteher az ellátórendszer prevenciós fókuszának fokozásával, a lakosság egészségtudatosságának növelésével és a megelőzéssel kapcsolatos területi egyenlőtlenségek csökkentésével. 
befektetes_a_jovobe.jpg
 
Az alapellátásban dolgozók együttműködésének erősítésével és új kompetenciák bevonásával az alapellátásba plusz szolgáltatások bevezetése történjen a lakosság számára. 
A program lényeges eleme, hogy Sándorfalva városában három, Szatymazon két, míg Dócon egy háziorvosi körzet praxisközösséggé alakulását követően közös egészségmegőrzés, betegségmegelőzés, kezelés történjen a szakmai tervben és a pályázati felhívásban meghatározott iránymutatások szerint. A közel kétéves szakmai megvalósítás alatt a lakosság minimum 20 százalékának szűrését végzik el a háziorvosok, a kérdőíves állapotfelmerések a rendelőkben elkezdődtek. A kiszűrteknek lehetősége adódik a rizikófaktorok megértésben és elhárításában egyaránt. 
A betegségmegelőző állapotok felfedését követően a legmodernebb életmód, egészségnevelési, táplálkozási, dietetikai, mozgásterápiás és lelki egészség tanácsadási módszerek alkalmazásával az egészséges életforma és betegség-megelőzési ismeretek hatékony elsajátításának lehetőségét biztosítja a program a helyi lakosságnak. 
A megvalósításhoz szükséges a szűrések népszerűsítése, a szűrővizsgálatok jelentőségének tudatosítása, a betegség-megelőző állapotok feltárása, jelentőségének tudatosítása, valamint az egészséges életmód, az egészség megőrzésének propagálása.
A program célcsoportja az ellátási területen élő lakosság, azaz Sándorfalva, Szatymaz és Dóc lakossága, így mindenkit várunk programjainkon, melyekről folyamatos tájékoztatást adunk. 
A programban való részvétel térítésmentes, figyelje folyamatos tájékoztatásunkat.
 
A projektgazda önkormányzati társulás nevében:
Gajdosné Pataki Zsuzsanna - Sándorfalva polgármestere
Barna Károly - Szatymaz polgármestere
Tóth Margit - Dóc polgármestere
  Vissza


2018. november 28.
 

Szatymaz Község Polgármesteri Hivatala
6763 Szatymaz, Kossuth utca 30.
Telefon/Fax: 62-583-560