I. Szatymazi Pálinka- és Párlatverseny

palinka.jpg
 
A magánfőzőként vagy bérfőzők által előállított pálinkák szakmai fejlődésének támogatása céljából meghirdetjük az első szatymazi pálinkaversenyt. A korrekt bírálattal a minőségjavulásban bízunk, s nem utolsó sorban a kulturált pálinkafogyasztást hirdetjük.

I. Szatymazi Pálinka és Párlatverseny
2018. június 23.  Szatymaz 

VERSENYKIÍRÁS

Szervező: Dankó Pista Művelődési Ház és Könyvtár
Cím: 6763 Szatymaz, Dózsa György utca 42.
Mobil: +36 20 2600 722
A verseny/bírálat időpontja: 2018. június 23.
Helyszín: Dankó Pista Faluház 6763 Szatymaz, Dózsa György utca 42.
Eredményhirdetés: 2018. július 06. 20.00 óra az Őszibarack Fesztivál és Falunapokon
Helyszín: Nagy rendezvénysátor 6763 Szatymaz, Dózsa György utca 42. 

A verseny célja: Első sorban a magánfőzőként vagy bérfőzők által előállított pálinkák szakmai fejlődésének támogatása. Ezen felül korrekt pálinkabírálattal a minőség javulás elősegítése, és nem utolsó sorban a kúlturált pálinka fogyasztás minél szélesebb körben való hirdetése. A kereskedelmi és bérfőzetésből származó párlatok összehasonlítása.
A verseny meghirdetésének köre: Az I. Szatymazi Párlat és Pálinka versenyre Magyarország egész területéről, és a környező országokból is lehet nevezni. 
A nevezés és a nevezés feltételei: Nevezni a kitöltött nevezési lappal lehet, amely letölthető a 
 
www.szatymaz.hu honlapról,
 
vagy személyesen átvehető a Dankó Pista Faluházban (6763 Szatymaz, Dózsa György utca 42.) hétköznapokon 8.00-19.00 óráig.
Érdeklődni lehet a 06 20 2600 722 telefonszámon.
 
 
A versenyre fajtánként  0,5 liter párlattal felcímkézett üvegben lehet nevezni.
A mintákat személyesen vagy postai úton az alábbi címre kell eljuttatni: 6763 Szatymaz, Dózsa György utca 42.

Nevezési díj: 500.- Ft/minta.

A minták beküldési határideje: 2018. június 21. 16.00 óra!

A versenyminták bírálata a megszokott 20 pontos érzékszervi egyéni bírálói rendszerben történik. 
A minták értékelése 20 pontos bírálati lapon történik az alábbiak szerint: 
·          Illat tisztaság, (hibátlan) - max. 3 pont, 
·          Illat karakter, (élénkség, frissesség, intenzitás és fajtajelleg illatban) - max. 5 pont, 
·          Íz tisztaság, (hibátlan) - max. 3 pont, 
·          Íz karakter, (élénkség, frissesség, intenzitás és fajtajelleg ízben, testesség, csípősség, szúrósság) - max. 5 pont, 
·          Harmónia, tartósság, (benyomások kóstolás után) - max. 4 pont. 
 
Az egyes jellemzőkre csak egész pont adható. A pontozást írásban indokolni kell, anélkül a bírálat érvénytelen! Az elért pontszámot és az írásos indoklást az eredményhirdetés után minden nevező megkapja! 

Arany minősítés: 18-20 pont,
Ezüst minősítés: 16-17 pont,
Bronz minősítés: 14-15 pont. 

Kategóriagyőztest is hirdetünk őszibarack alapú párlatok esetében!

Nevezhető kategóriák:
Bogyós termés (faeper, szeder, eper, egyéb bogyós gyümölcsök)
Őszibarack Csonthéjas (szilva, kajszi, meggy, cseresznye)
Vadgyümölcsök
Érlelt
Ágyas
Kuriózum
Szőlő, törköly
Almatermésűek 

Azok a nevezők, akik legalább 4 mintát adnak le, egy vacsorajegyet is kapnak ajándékba!

2018. július 06-án délután és 07-én lehetőség nyílik a díjnyertes párlatok kóstolására is egy kóstolójegy megvásárlását követően (a jegy mellé egy kóstoló pohár is jár). Ára: 1500 Ft.

A falunapi rendezvényre és a díjátadóra a belépés díjtalan. A rendezvényre mindenkit szeretettel várunk!
 
  Vissza


2018. június 05.
 

Szatymaz Község Polgármesteri Hivatala
6763 Szatymaz, Kossuth utca 30.
Telefon/Fax: 62-583-560